Van BICYKLETTER tot CHASSE PATATE....

Het Fietsorkest door de jaren heen (Een historisch overzicht).

In 1998 kwamen de Eindhovenaren Ruud Schellekens (fietsenmaker en saxofonist) en Henrie Stribos (postbode en trompettist) op het idee om een oude 5-persoons-tandem die achter de fietsenzaak van Ruud lag weg te roesten, te gaan gebruiken voor een fietsorkest. De tandem die oorspronkelijk voor een kroegentocht met carnaval was gebouwd, werd opgeknapt, er werd met behulp van een voorvork een zesde zadel achterop toegevoegd, muzikanten werden geronseld en het eerste fietsorkest was een feit.  Het kreeg de naam Bicykletter.

Er werd een repertoire bij elkaar gekocht en gearrangeerd en de eerste optredens werden geboekt. Na een veelbelovende start besloot Ruud in 2003 zijn rijwielzaak te verkopen en helemaal voor een nieuw, professioneel fietsorkest te gaan. Hij bouwde een nieuwe tandem die wat beter bestand was tegen het zware bestaan van een fietsorkest-fiets (met zes muzikanten plus instrumenten plus tandem kom je al gauw op een gewicht van 650 kilo…) en het orkest werd omgedoopt tot “ ’t Brabants Fietsharmonisch Orkest”.

Er werden muzikanten aangetrokken die veel tijd wilden vrijmaken voor het fietsorkest. Naast het spelend fietsen of fietsend spelen - wat u wilt - werd er werk gemaakt van slapstickachtige acts. Het aantal optredens steeg van 20 in 2004 tot 75 in 2006 en schommelt sindsdien rond de 50 per jaar. Het fietsorkest bleek een gouden concept, enig in zijn soort…!

Omdat we onze naam vaak moesten uitleggen besloten we in 2016 dat we voortaan eenvoudig  “Fietsorkest” heten.
De afgelopen jaren ontstond het plan om naast onze act in fanfarepakken een act te ontwikkelen op een tandem met racestuur en uitgedost als wielrenners uit de jaren 30. Nieuwe wielrenner-gerelateerde acts werden bedacht en de act kreeg de naam “Chasse Patate”.

De huidige bezetting:

  • Louis Roeland (Stuurman/Bekkenist)
  • Ruud Schellekens (Altsax)
  • Hans Boschman (Tenorsax)
  • Pier Borkent (Trompet)
  • Wicher Gerrits (Accordeon)
  • Rob Musters (Bastuba/ grote trom)

Ruud

Ruud

Altsax
Hans

Hans

Tenorsax
Wicher

Wicher

Accordeon
Rob

Rob

Bas
Louis

Louis

Stuurman/ slagwerk
Pier

Pier

Trompet